دندانپزشکی کودکان


دکتر سعیده شادلو - دکتر مجید قریشی -دندانپزشکی کودکان

انجام درمانهای دندانپزشکی برای بچه ها نیاز به تجربه دندانپزشک و همچنین همکاری کودک و والدین کودک دارد با ویزیت های به موقع مانع آسیب به فرزند دلبندتان شوید.


  • خدمات دندانپزشکی در کودکان

دندانپزشکی کودکان را میتوان مهمترین شاخه دندانپزشکی نامید زیرا اثرات خدمات درمانی، بهداشتی و آموزشی و حتی روانی کار ما در این گروه سنی تا مدت ها حتی تا پایان عمر  همراه افراد خواهد بود.البته توجه به این نکته بسیار مهم است  که در ارائه خدمات درمانی به یک فرد بزرگسال یک ارتباط دو طرفه بین درمانگر و بیمار ایجاد میشود اما در خدمات درمانی برای کودکان ارتباط سه طرفه بوده ارتباط بین پزشک ،کودک و والدین کودک،و نقش والدین در هر درمانی انکار ناپذیر است.بنابراین والدین باید آموزشهای لازم را بگیرند تا بتوتنند به بهترین شکل به درمان کودک خود کمک کنند . 

  • مراقبت های دندانپزشکی کودکان

مراقبت از سلامت دهان و دندان کودکان شامل چند مرحله میباشد.

    ۱: مراقبتهای لازم قبل از تولد

مادران خوب است قبل از تولد فرزندان خود، اطلاعات دندانپزشکی را دریافت کنند تا بتوانند به بهترین شکل در سلامت کودک خود تاثیر گذار باشند.مادران باید نسبت به اهمیت تغذیه و اثر داروهای خاص بر روند شکل گیری دندانها در طی دوران جنینی آگاه شوند.شاید این اطلاعات را یک متخصص زنان و زایمان به مادران باردار گوشزدکند اما یک نکته بسیار مهم که از آن نباید غافل شد این است که خود مادران نیز باید برای ترمیم دندانهای پوسیده اش اقدام کند ،وجود پوسیدگی های دندانی فعال در مادران باعث افرایش تعداد میکروبها در دهان مادر شده ،و مادر به راحتی این میکروبها را به کودک خود منتقل میکند و میتواند مسئول گسترش پوسیدگی دندان کودک در سنین پایین شود.و این نکته ایست که شاید متخصص زنان کمتر به آن توجه کند و این شاید مهمترین دلیل برای معاینات دندانپزشکی مادران قبل از تولد فرزند باشد.

    ۲:مراقبتهای بعد از تولد در سن 6 تا 12 ماهگی

ویزیت دندانپزشکی اول کودک در سن ۶ تا 12ماهگی هم زمان با شروع رویش دندانها می باشد و نه دیرتر .این جلسه جهت بررسی رشد و نمو دندانها، مشاوره با والدین جهت نحوه رعایت بهداشت ،توصیه های لازم در مورد روش تغذیه و تعیین فاصله معاینات بعدی میباشد .

    ۳:مراقبتهای 2 تا 6 سالگی

در این مرحله علاوه به بررسی مراحل قبلی،بررسی وضعیت دندانها از لحاظ داشتن پوسیدگی و داشتن جرم و اصلاح آنها ،بررسی رادیوگرافی جهت ارزیابی رشد ونمو دندانها ،و بررسی عادات (مثل مکیدن انگشت و...) و کمک به اصلاح این عادات میباشد که اثرات بسیار مخربی روی دندانها و رشد آنها میگذارد.همچنین بررسی نیاز به درمان فلوراید تراپی ،تهیه محافظ دندانی برای کودکان ورزشکار نیز میباشد.

    ۴:مراقبتهای ۶ تا 12 سال

در این مرحله نیز علاوه بر بررسی،مسائل مرحله قبل به نکات خاص دیگری توجه میشود و آن رویش دندانهای دائمی میباشد.اولین دندانهای دائمی در سن ۶ سالگی رویش پیدا میکنند بسیاری از والدین متوجه رویش دندانهای دائمی جلویی میشوند چون همراه با افتادن  دندان شیری می باشد اما بسیار مهم است بدانید از دندانهای آسیاب دائمی در سن ۶ سالگی رویش پیدا میکند که بدون افتادن دندان شیری میباشد و معمولا والدین این دندان را یک دندان شیری در نظر گرفته و گاها آسیبهای جدی به کودک وارد میشود دندانپزشک میتواند شما را از رویش این دندانها آگاه کند.ضمن اینکه در این سنین مسائل رشد کودک بهتر مشخص میشود در صورت نیاز به انجام درمانهای ارتودنسی راهنمایی لازم را دندانپزشک انجام میدهد

  • بهداشت دندان در کودکان 

توجه به این نکته بسیار مهم است که همزمان با رویش اولین دندان  شیری مسواک زدن  باید برای کودک آغاز شود.کودکان تا زمانی که خود نتوانند بند کفششان را ببندند قادر به مسواک زدن به تنهایی نیستند و به کمک شما نیاز دارند.

تهیه یک مسواک مناسب از نظر سایز که کودکتان را آزار ندهد بسیار کمک کننده است طبیعتا برای نوزادان بهتر است از مسواکهای انگشتی استفاده شود و برای نوپایان از مسواک های طرح دار سایز کوچک .خوب است بدانید برای بسیاری از کودکان مسواک زدن حس خوبی ندارد و این هنر شماست که بتوانید این کار را برای کودک خود انجام دهید گاه با بازی و یا روش های دیگر.و با گریه کودک خود دست از مسواک زدن نکشید عوارض انجام ندادن این کار حتما سراغ کودک شما خواهد آمد.

استفاده از خمیر دندان تا زمانی که کودک قادر به خارج کردن خمیر از دهان خود نیست ضرورتی ندارد و مسواک خالی کفایت میکند.

  • ترمیم دندان های شیری

متاسفانه هنوز بسیاری بر این باورند که چون دندانهای شیری به زودی خواهند افتاد دیگر نیازی به انجام خدمات دندانپزشکی مانند ترمیم یا درمان عصب ندارند.اما به دلایل ذکر شده  ترمیم دندانهای شیری بسیار مهم است.

۱:پوسیدگی دندان هر چند در ابتدا درد ندارد اما مطمئنا هنگامی که عصب دندان عفونی شود درد دندان آغاز میشود و خصوصا درد در شب ها بیشتر شده مانع خواب کودک میشود.

۲:شاید کودک در هنگام غذا خوردن درد  داشته باشد که باعث اختلال در تغذیه کودک میگردد .

۳:ممکن است والدین کودک درد کودک را بتوانند کنترل کنند یا کودک از ترس دندانپزشکی اظهار دردی نکند دندان شیری اگر عفونت کند به دندان دائمی که داخل استخوان قرار دارد آسیب میزند.

۴:دندانهای شیری که زودتر از موعد از دست بروند باعث اشکالاتی در روند تکامل دندانهای دائمی و حتی رشد فک کودک میشود و درمان عوارض آن بسیار پرهزینه است .

۵:پوسیدگی دندان یک بیماری عفونی (میکروبی)بوده اگر یک دندان پوسیده درمان نشود به راحتی دندانهای دیگری را درگیر میکند و عواقب آن گسترده تر میشود.

۶:کودکانی که دندانهای پوسیده و سیاه خصوصا در دندانهای جلویی دارند مورد تمسخر دوستان خود قرار میگیرند اعتماد به نفس خود را از دست میدهند و کمتر میخندند و کودکانی افسرده میشوند.

(تمام موارد فوق را ما بارها در مطب تجربه کرده ایم )

  • قطره آهن و سیاه شدن دندانها

از آنجا که یکی از سوالات رایج والدین در مورد قطره آهن و عوارض آن است ذکر چند نکته در این مورد خالی از لطف نیست.

بهتر است قطره آهن بوسیله قطره چکان در انتهایی ترین قسمت زبان چکانده شود  تا بلافاصله بلعیده شود و کمتر با بزاق مخلوط شود.

-بهتر است قطره ی آهن با مقداری آب رقیق شود.

-مسواک زدن دندان ها دوبار در روز در کم کردن لکه ها بسیار کمک کننده میباشد

-حتما برای برداشتن لکه های زیاد آهن روی دندانها به دندانپزشک مراجعه کنید.

🔴برای برطرف کردن لکه های ایجاد شده روی دندان در اثر قطره ی آهن هیچ گاه از سفید کننده ها و دهان شویه های موجود در داروخانه ها برای کودک خود استفاده نکنید چون اکثر آن ها برای بزرگسالان در نظر گرفته شده است. در صورت پاک نشدن لکه ها با روش های گفته شده حتما به دندانپزشک مراجعه کنید .

آیا قطره ی اهن باعث پوسیدگی دندان  می شود؟

خیر-قطره ی آهن باعث پوسیدگی نمی شود (چون حتی ساخارین موجود در ان که شیرین کننده ی قطره آهن می باشد نیز پوسیدگی زا نیست)اما توجه به این نکته لازم است که پس از ایجاد لکه روی دندان   این لکه ها بصورت ثانویه باعث جذب پلاک میکروبی  شده و روی سطح دندان تخلخل هایی ایجاد شود که منجر به پوسیدگی دندان می گردد.بنابراین این لکه های حاصل از قطره آهن در نهایت میتواند منجر به پوسیدگی شود و برای ایجاد نشدن آنها نهایت دقت را داشته باشید.

  • سوالات خود را از دندانپزشکان اینجا بپرسید.




 


آدرس مطب ما


پرسش و پاسخ

شما میتوانید سوالات خود را پیرامون دهان و دندان از طریق صفحه پرسش و پاسخ مطرح نمایید . تا در سریع ترین زمان ممکن به سوالات شما پاسخ داده شود

هم اکنون سوال دارم!