ایمپلنتهای دندانی جزء موفقترین درمانهای دندانپزشکی هستند، به شرط اینکه از مواد خوبی استفاده کنیم و دانش استفاده از آنها را داشته باشیم و روش نگهداری از آنها را بدانیم
شاید بتوان ایمپلنتهای دندانی را به نوعی با هواپیماها مقایسه کرد.انسانها سالها آرزوی پرواز را در سر داشتند و روزی به این رویا دست یافتند.امروز بسیار راحت از هواپیما صحبت میکنیم شاید اگر به یک انسان سالهای نه چندان دور بربخوریم و با او هم کلام شویم به نظرم همانقدر از صحبت در مورد هواپیما شگفت زده میشود که در مورد ایمپلمت دندانی با او صحبت کنیم.
برای انسانها در گذشته از دست دادن دندانها اجتناب ناپذیر بوده به دلیل عدم اطلاع از چگونگی رعایت بهداشت مناسب و همچنین حوادث مختلف انسانها دندانهایشان را به مرور از دست میدادند.از دست دادن دندانها خصوصا دندانهای قدامی برای انسان بسیار غم انگیز است،و ارتباطی به دوره و محل زندگی انسانها ندارد.
بررسی های باستان شناسی نیز نشان میدهد انسانها برای بازگرداندن دندانهای از دست رفته خودتلاش بسیاری میکردند و قدمت ایمپلنتها به بیش از ۳۰۰۰ سال قبل بر میگردد.در چین باستان برای این کار از شاخه های بامبو استفاده میکردند مصریها از فلزات گرانبها استفاده میکردند و جالبترین نمونه آن،کشف استخوان فک پایین انسانی مربوط به ۶۰۰ سال پس از میلاد مسیح در هندوراس است که از صدف برای جایگزینی سه دندان جلو استفاده شده،جالب اینجاست که روی این دندانها جرم هم مشاهده شده و این یعنی چند وقتی هم این ایمپلنت برایش کار کرده است.
اما شاید بتوان گفت تحقیقات نوین برای ایمپلنتهایی که ما هم اکنون استفاده میکنیم از سال ۱۸۰۹ اغاز شد.شخصی به نام Maggiolo از فلز طلا برای ساخت ایمپلنت استفاده کرد.
سال۱۹۰۰دانشمندی به نام Lambotte روی الیاژهای مختلفی ازمایش های متعددی انجام داد.
تا اینکه دانشمندی به اسم Branmark در سال۱۹۶۰ به صورت اتفاقی حین مطالعه روی استخوانها متوجه اتصال سالم و بدون اشکال تیتانیوم بااستخوان شد و فقط پنج سال بعد در سال ۱۹۶۵ استفاده از ایمپلنت در انسان اغاز شد.
بعد از گذشت ۵۴ سال از آن روز پیشرفت ما در ایمپلنتها چشمگیر و استفاده از آن بسیار فراوان شده است.و کمتر کسی میباشد که شناخت مختصری از این انقلاب دندانپزشکی نداشته باشد.
پایه هایی از جنس تیتانیوم هستند که به عنوان یک ریشه مصنوعی دندان داخل فک قرار داده میشوند و روی آنها دندان مصنوعی قرار میگیرد و این دندان مصنوعی بسته به شرایط و تعداد ایمپلنت میتواند به صورت یک تک دندان یا چند دندان یا دندان متحرک کامل روی ایمپلنت باشد.
مهمترین دلیل آن این است ما با داشتن دندانها بهتر و بیشتر زندگی میکنیم اما دندانها در اثر عوامل متعددی ممکن است از دست بروند و گریزی از ان نیست وقتی دندان یا دندانها از دست میروند باعث ایجاد یک سری تغییرات در روی لثه و داخل دهان یا حتی روی کل بدن فرد میشود.
در ناحیه دندان از دست رفته استخوان فک تحلیل میرود ضمن اینکه دندانهای کناری و مقابل به ناحیه خالی این دندان حرکت کرده ویا کج میشوند وباعث ایجاد فاصله بین سایر دندانها میشود وبا افزایش تجمع مواد غذایی و باکتریها آن دندانها هم مستعد فاسد شدن میگردد و امکان از دست دادن آنها نیز افرایش مییابد.این حرکت دندانها در نهایت منجر به از دست رفتن آنها میگردد.
اثر دیگر از دست رفتن دندانها روی سیستم گوارشی بوده مخصوصا افرادی که تمام دندانهای خود را از دست داده باشند هنگام جویدن غذا کمتر میتوانند غذا را خرد کرده و به صورت تکه های بزرگتر غذارا میبلعند همچنین این افراد تمایل کمتری به استفاده از میوه ها و سبزیجات خام دارند این عوامل باعث ایجاد عوارض گوارشی میگردد.
همچنین از دست رفتن دندانها بر روی روحیه ما اثر بدی دارد و احساس خوب ما را برای ورود به جامعه گرفته و منجر به افسردگی میگردد .
ما نیاز به جایگزینی برای دندانها داریم که هم زیبا باشد و هم دوام خوبی داشته باشدو هم استفاده از آن راحت باشد و آسیبی هم به سایر اعضا نرساند.
روکشها و بریج ها ی روی دندانها زیبا هستند و دوام خوبی دارند اما به دندانهای کناری آسیب جدی میرسانند.
دندانهای متحرک زیبا هستند اما هم به بافتهای لثه آسیب میرسانند و هم قدرت جویدن در انها بسیار کمتر است.
ایمپلنتها تمام این معایب را از بین برده و با گذشت حدود50 سال از استفاده از انها درصد موفقیت بالای آنها ها ثابت شده است.و بهترین گزینه در مورد دندانهای از دست رفته میباشد.
انتخاب نوع ایمپلنت بستگی به عوامل متعددی دارد شامل محل جراحی ،محدودیت زمانی بیمار،ایمپلنت فوری(روکش و ایمپلنت همزمان تحویل داده می شود. ) هزینه درمان و... بهتر است با دندانپزشک مشورت کنید تا به یک نتیجه خوب برسید.
معمولا پزشک قبل از جراحی معاینات و رادیوگرافی های لازم را نجام می دهدو بعد از مشخص کردن نوع کار و انتخاب سیستم جراحی را اغاز میکند.
برای جراحی بیحسی دندانپزشکی کافی میباشد و نیاز به بی هوشی نیست و طی مراحل خاص ایمپلنت داخل استخوان فک کاشته میشود. در حین عمل شما اصلا دردی نخواهید داشت.بعد از گذست حدود ۲ تا۴ ماه که ایمپلنت با استخوان جوش بخورد نوبت مرحله قالبگیری و قرار دادن پروتز میباشد.
با پیشرفتهایی که امروزه در سیستمهای ایمپلنت رخ داده تقریبا تمام افراد قادر به انجام ایمپلنت میباشند و فقط در چند گروه خاص قادر به انجام این جراحی نیستیم که شامل
۱:افرادی که بیماریهای حاد دارند.
۲:بیماران متابولیک کنترل نشده.مثل دیابت
۳:خانم های باردار.
۴:افرادی که رادیو تراپی در ناحیه ایمپلنت داشته اند.
۵:افرادی که توانایی رعایت بهداشت دهان ودندان راندارند.
۶:بیماران دچار ضعف سیستم ایمنی.
۷:بیماران اعصاب و روان مثل معتادین یا افراد دچار افسردگی شدید.
-پس از کاشت ایمپلنت از فشار اوردن به ناحیه جراحی خودداری کنید.
-تا مدت ۲۴ ساعت از مسواک زدن خودداری کنید و تا یک هفته از مسواک زدن ناحیه جراحی شده خودداری کنید و برای تمیز کردن دهان فقط از دهانشویه استفاده کنید.توجه داشته باشید هر چه بهداشت بهتر باشد روند ترمیم زخم و بهبودی سریعتر انجام میگیرد.
-تغذیه خود را از ترس درد ترک نکنید بهتر است از مایعات خنک و پرانرژی استفاده کنید.
-در افراد سیگاری تا یک هفته نباید از سیگار استفاده کنند.
-درد بعد از جراحی طبیعی بوده و معمولا بعد از سه روز کم میشود.برای کنترل درد بعد از جراحی از مسکن های تجویز شده استفاده کنید.
-برای جلوگیری از عفونت حتما داروهای آنتی بیوتیک تجویز شده را به دقت میل کنید.
-تورم در ناحیه جراحی طبیعی بوده و نگران کننده نیست و به مرور بهتر میشود.
-در صورت مشاهده خونریزی زیر پوستی یا کبودی در صورت (بیشتر در افراد مسن دیده میشود)نگران نباشید و داروهای خود را استفاده کنید این کبودی هاظرف یک هفته بر طرف میشود.
نگهداری ایمپلنتها کار خاص و پیچیده ای نیاز ندارد.
۱:ایمپلنتها همچون دندانها نیاز به بهداشت خوب دارند استفاده از مسواک و نخ دندان این بهداشت را تامین میکند.
۲:ایمپلنتها نیاز به معاینه دوره ای دارند سالی یکبار برای چک نزد دندانپزشک بروید تا در صورت نیاز اقدامات لازم را انجام دهد.
۳:ایمپلنتها به مرور زمان ممکن است دچار شکستگی اجزا پروتز شوند که قابل ترمیم است.
توجه داشته باشید مهمترین دلیل عفونت ایمپلنتها بهداشت ضعیف و تجمع جرم کنار ایمپلنتها میباشد.
آدرس مطب ما
پرسش و پاسخ
شما میتوانید سوالات خود را پیرامون دهان و دندان از طریق صفحه پرسش و پاسخ مطرح نمایید . تا در سریع ترین زمان ممکن به سوالات شما پاسخ داده شود
هم اکنون سوال دارم!