جرم گیری دندان


دکتر سعیده شادلو - دکتر مجید قریشی -جرم گیری دندان

آنچه ذهن بسیاری از مراجعه کنندگان ما را در مورد جرمگیری درگیر میکند اسیب نرسیدن به مینای دندانهایشان بر اثر جرمگیری میباشد. این عمل نه تنها اسیبی به دندانهای شما وارد نمیکند بلکه شما را از خونریزی لثه و بوی بد دهان نجات خواهد داد


  • جرم دندان

جرم دندان پلاک باکتریایی(میکروبی) معدنی شده می باشد که بر روی سطوح دندانهای طبیعی و پروتزهای دندانی شکل میگیرد.

  • انواع جرم

جرم دندان بر اساس موقعیتش نسبت به لبه لثه به دو نوع جرم بالای لثه که در حفره دهان قابل رویت می باشد و به رنگ سفید یا زرد بوده و جرم زیر لثه که در معاینه معمولی در دهان دیده نمیشود و زیر لثه پنهان است و به رنگ سیاه میباشد.

  • ترکیبات جرم 

قسمت بیشتر ترکیب جرم را موادمعدنی تشکیل میدهد حدود ۷۰ تا ۹۰ درصد که شامل ترکیبات کلسیم ،فسفات،کربن و منیزیم می باشد . ما بقی ترکیبات جرمها شامل میکروبها ومواد عالی میباشد که شامل ترکیبات پروتئین،کربوهیدرات و چربیها میباشد.

  • نحوه تشکیل جرم

ابتدا یک پلاک سفید رنگ به اسم پلاک دندانی روی دندانها تشکیل میشود که شامل مواد گلیکوپروتئین بزاق و باکتریهای موجود در دهان و مواد غذایی (به میزان کمتر) می باشد.این پلاک با رسوب نمک های معدنی موجود در بزاق دهان بین روزهای اول تا چهاردهم سخت شده و تشکیل جرم را میدهد .

منبع مهم مواد معدنی در جرم  بزاق دهان میشود و با توجه به اختلاف میزان این مواد در افراد مختلف تشکیل جرم در افراد متفاوت است.در بعضی افراد روند تشکیل جرم سریع بوده ودر بعضی بسیار کند می باشد.

  • عوامل تشدید کننده تشکیل جرم

البته عوامل مستعد کننده ای هم در تشکیل جرم موثر میباشد مانند رعایت بهداشت نامناسب یا روش مسواک زدن اشتباه  استفاده از مواد غذایی چسبنده که بیش از  ۱۵ دقیقه روی دندانها باقی می مانند ،وجود ترمیمهای دندانی و پروتز های بی کیفیت،سیگار ،دندانهای نامرتب ،وجود پوسیدگیها و وجود دندانهای دردناک.

  • شایعترین نواحی تشکیل جرم

سطح بیرونی دندانهای خلفی فک بالا و سطح داخلی دندانهای جلویی فک پایین اولین مکانهایی هستند که جرم میگیرند و دلیل آن نیز وجود مجاری غدد بزاقی در کنار این مناطق میباشد.

  • اثرات جرم

در حالتی که میزان جرم کم باشد و بیشتر هم جرم بالای لثه باشد اثر مخربی روی دندانها ندارد .با زیاد شدن میزان جرم و همچنین جرم های زیر لثه ای باعث ایجاد بیماریهای لثه میشود که به صورت بوی بد دهان و خونریزی از لثه در مراحل ابتدایی بیماری لثه، و در مراحل پیشرفته تر به صورت لغی دندانها، تورم لثه و درد لثه وحتی افتادن خودبخود دندانها می باشد.که در مراحل پیشرفته بیماری لثه برای درمان آن جراحی لثه انجام میگیرد.

  •  جرم گیری دندانها

بهترین درمان پیشگیری می باشد.برای پیشگیری از تشکیل جرم تنها حذف پلاک دندانها کافی است کاری که با مسواک زدن قابل انجام است .اما وقتی که جرم دندانی تشکیل شد دیگر مسواک قادر به حذف آن نیست و نیاز به مداخله دندانپزشک برای حذف جرم میباشد.این عمل در مطب با استفاده از ابزار خاصی انجام میگیرد که هیچ آسیبی به دندانها وارد نمیکند. توجه به این نکته بسیار مهم است انجام ندادن  جرم گیری باعث ایجاد بیماری لثه میشود که عوارض آن میتواند بسیار مخرب بوده درمان آن هم مشکل و هم پر هزینه میشود.

  • زمان جرم گیری

بستگی به تشکیل جرم دارد و در هر فرد متفاوت میباشد.اگر جز افرادی هستید که دندانهایتان زود جرم میگیرد هر شش ماه باید برای جرم گیری به مطب مراجعه کنید و اگر نه هر دو یا سه سال یکبار معمولا به جرم گیری نیاز پیدا میکنید.


آدرس مطب ما


پرسش و پاسخ

شما میتوانید سوالات خود را پیرامون دهان و دندان از طریق صفحه پرسش و پاسخ مطرح نمایید . تا در سریع ترین زمان ممکن به سوالات شما پاسخ داده شود

هم اکنون سوال دارم!